Gemeente krijgt regie bij schulden.

15 maart 2019

Gemeente krijgt regie bij schulden.

In het jaar 2016 heeft de Stichting Seniorenraad Winterswijk een aantal instanties, w.o. o.m. de Nutsbedrijven en het GBLT namens het Waterschap,  aangeschreven over de handelswijze richting senioren. Met name het sturen van aanmaningen. Senioren die niet meer goed in staat zijn om brieven en aanmaningen te lezen komen hierdoor ongewild in de problemen.

ZIE : CONCEPTWETSVOORSTEL STAATSSECRETARIS SOCIALE ZAKEN.

Woningcorporaties, zorgverzekeraars, energie-en waterbedrijven moeten betalingsproblemen van hun klanten voortaan snel melden bij de gemeente melden. Als minimaal twee van deze instanties problemen signaleren, komt de gemeente in actie.

Dit blijkt uit een conceptwetsvoorstel van staatssecretaris Tamara van Ark ( Sociale Zaken ). Het is de bedoeling dat gemeenten met de nieuwe, verregaande bevoegdheden kunnen voorkomen dat burgers wegzakken in een schuldenmoeras. De staatssecretaris hoopt dat het wetsvoorstel in de loop van 2020 van kracht wordt. De Autoriteit Persoonsgegevens wordt nog advies gevraagd.

Het is de bedoeling dat woningcorporaties het de gemeente melden als een huurder twee maanden huurachterstand heeft. Het drinkwaterbedrijf en het energiebedrijf moeten bij de gemeente melden als er een betalingsachterstand van drie maanden betalingsachterstand is. De zorgverzekeraar moet dat na vier maanden doen.

Voorafgaand aan de melding moet de schuldeiser zelf actie ondernemen door bijvoorbeeld een betalingsherinnering te sturen. Het is de bedoeling dat de gemeente in actie komt als twee organisaties betalingsachterstand hebben.

 

Bron: ND, dd. 21.2.’18


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht